VLAST NARODU NOVA REPUBLIKA


Inspirisan uspehom Beppe Grillo na izborima u Italiji potreban je hitan odgovor, na meni veoma logično pitanje: Da li je došao kraj predstavničkoj demokratiji?

Mada moram priznati da nije samo to razlog. Podjednako snažno na razmišljanje je uticala trenutna situacija, u našoj bari Srbiji, punoj guštera koji (se) grizu međusobno kao krokodili, ugrizima otrovnijim nego crne mambe.

Takvih štetočina se treba rešiti. Logično sledeće pitanje jeste šta može biti rešenje? Da li smo na pragu povratka vlasti u ruke naroda?

 

ZA – ŠTA IDE U PRILOG

Štetu trpimo mi i naši potomci. Da li su „narodni predstavnici“ potrebni? Ovakvi kakvi jesu, posebna intgeresna grupa i paraziti koji žive od rada ostalih? Siguran sam da je i Vaš odgovor – NE.

UNUTRASNJOST RACUNARA

Postoje tehnološki preduslovi, stvoreni popularnošću mobilne telefonije i razvojem interneta. Praktično svaki punoletni građanin ima mobilni telefon, a svakim danom je sve više onih koji imaju pristup internetu. I za one koji nemaju postoji rešenje. Istovremeno, postoje i zakonski preduslovi, zakon o elektronskom potpisu. I u Srbiji se lična dokumenta izrađuju tehnologijom koja može podrupreti ovakav postupak. Svakim danom se nude nova rešenja, koja bi mogala da potpomogne ovaj proces.

Funkcija Vlade je evoluirala ka konceptu skupa eksperata. Uz odgovarajuće, prateće službe, pandam današnjim minisatarstvima, stvara se preduslov za funkcionisanje modela koji u potpunosti može zadovoljti zahteve koncepta.

Ljudski faktor je svuda najbitniji. I taj element ide u prilog novom modelu, jer generacja Y preuzima „stvar u svoje ruke“. Uvek izbegavam generalizacije, ali neke opšte crte izdvajaju ovu od predhodnih generacija. Na ruku im ide bolja informisanost, spretno korišćenje socijalnih mreža i sposobnost brzog povezivanja (umrežavanja) sa ciljem stvaranja interesnih grupa.

Sama evulucija ljudske svesti i onoga što se zove srednja klasa je došla do nivoa kada je moguće uvesti ovakav model demokratije. Bivaju nam jasne namere kod preduzimanja ekonomskih mera koje vode ukidanju srednje klase, izgleda da su oni shvatili prvi. Sećam se stiha pesnika/muzičara popularnog na Balkanu koji je poslao prvi „signal“ pevajući „Čini mi se Gospode, da je standard pokvario ljude, jedu g…a i sanjare“. Svi dobro znamo da snovi vode ljudski rod putem napredka.

PROTIV – MOGUĆI PROBLEMI

Postojeći sistem i političari bi bili gubitnici primenom ovog modela. Štetočine bi postale suvišne. Niko se, bez borbe, ne odriče privilegija  kao što su moć i novac. Setite se na tren kakva su im (ne)dela, tako da samo možete predspostaviti na šta su sve spremni kako bi očuvali postojeće stanje. Stoga sam ovo stavio kao prvi razlog.

Mogućnost zloupotrebe i uspostavljanje sistema kontrole (i kontrole kontrole). Najšira oblast, i ovde postoji najviše prostora za unapređenje, imajući u vidu mogućnost stvaranja centara moći i pitanje kriminala. Stvaranje potencijalnih centara moći je tema koja je preobimna i izostaviću dalju diskusiju. Kriminal koji prati telekomunikacije i internet je u porastu i sofisticiran je. Verujem da ste dobro upoznati sa problematikom.

Na ovim prostorima veliku štetu je napravio sistem negativne selekcije, koji je počeo sa prvim devijacijama socijalističkog koncpeta društva. Ta izvitoperena mutacije nas je dovela do trenutnog stanja. Ovo pominjem jer koncpet podrazumeva nulti trenutak, kada će sistem biti „resetovan“ i kada će se postaviti prva vlada, sa prvim pomoćnim službama. Postavlja se pitanje kako ih odabrati?  Koji kriterijumi će se koristiti? Ko će biti odgovoran za sprovođenje? Ovo su samo neka od pitanja. Odgovori mogu biti naizgled laki, no …

STEPENISTE U ZDANJE (1)

Što se tiče nosioca novog sistema, problem može predstavljati njihova „ahilova peta“koju je prepoznao Zoran Ilić u tekstu Kuda ide Generacija Y? Psiholozi su primetili da brže pamte i upijaju informacije, ali se teže koncentrišu i pažnja im je kratkotrajna, sve što traži povećan napor za razumevavanjem pročitanog ili obraćanje pažnje na detalje, izdvajaju samo bitno. Nasuprot njima, glavni protivnici su igrači na “duge staze”.

Preduslovi modela su razvoj ljudske svesti koji od individue zahtevaju samospoznaju, samorealizaciju, samosvest o mestu i bitnosti uloge u društvu i osvešćenost da koristi moć koju poseduje. Stoga i prve realizacije ovog modela očekujem u najrazvijenijim (socijalno i ekonomski) društvima. Sve ostalo bi bila DIVERZIJA.

PORED POVLASTICA POSTOJI I ODGOVORNOST

Sa vlašću stiže i odgovornost pojedinca. To znači da svaka individua bi bila uključena u društveni život i vođenje države/društva. Odgovornost znači angažovanje pojedinca po pitanjima koja su od značaja za njega i za društvo.

Pojedinac bi mogao da da doprinos u barem tri nivoa:

  • Prvni nivo obezbeđenje opšte slobode i ljudskosti društva
  • Drugi nivo pitanje profesionalnog domena
  • Treći nivo pitanja koja su mi interesantna i kojima može doprineti

Da li ste spremni da preuzmete svoj deo odgovornosti?

A i jesen samo što nije …

,

  1. #1 од стране sasa1976 1. марта 2013. - 10:55

    Feiudalizam, kava Italija i one lakrdije. Kakva demokratija. U feudalnom drustvu nema izbora, feud ili vlastelin bi sigurno imao manju „administraciju“ od bilo koje opstine, cak i njamanje te bi nameti bili manji.

    • #2 од стране djordjemdjokic 1. марта 2013. - 11:53

      Sađa hvala na komentaru. Siguran sam da takvo viđenje ima svog broj poklonika na ovim prostorima a i šire. Bitno je da postoji sloboda razmišljanja i iznošenja stavova.

Постави коментар